24.11.2020 (Aktualizácia článku: 23.11.2020)
Hogyan lehet megőrizni a termést a tél folyamán?
Jó ötlet az almát körtével keverni vagy sem? Magát a termést és a helyiségeket is megfelelően elő kell készíteni a tárolásra. A termést védeni kell a rovaroktól, rágcsálóktól és penésztől.
A betakarítás előkészítése a tárolás előtt
-
tárolja a termést válogatás és tisztítás után. Még ha nem is nedves, esős időben takarította be, a zöldségeknek és gyümölcsöknek száradniuk kell - lehetőleg részben fedett helyen (teraszon, erkélyen).
-
Atermést egyenként helyezze a ládákba - mindegyikről tisztítsa meg a leveleket és a földet, a gyökérzöldségeknél pedig legfeljebb 2 cm-rel a növekedési pont felett vágja le.
-
Ne tároljon sérült, penészes vagy rothadással fertőzött darabokat - állapotuktól függően fontolja meg aházi komposztálást. A gyümölcsös zöldségek nem tartoznak a közös ládákba, de a korai és késői fajták, illetve az érett és éretlen gyümölcsök sem.
a káposztafélék különleges tárolása
Figyelmet kell fordítani például a káposztafélékspeciális előkészítésére. A káposztaféléket betakarításkor közvetlenül a talajfelszín felett kell levágni. A káposztafélék tárolása előtt meg kell szárítani, hagyni kell kiszáradni, és optimális tárolási hőmérsékleten, 0 °C körüli hőmérsékleten kell tartani. A káposztaféléket három borítólevéllel kell hagyni (védőfunkció). A káposztaféléket rendszeresen át kell ültetni, és ellenőrizni kell a káposztafélék leggyakoribb kártevőit és betegségeit.
Megfelelő helyiségek a hosszú távú frissesség érdekében
A hosszú távú tárolásra (tavaszig) alkalmasak a talajszint alatti szabadtéri pincék, ahol a hőmérséklet nem csökken 0 °C alá. A terményt szellőztetni kell, és a pincéket különálló rekeszekre kell tudni osztani. A terményt ezért fából készült állványokon, műanyag ládákban kell elhelyezni, illesztésekkel.
Hogyan tároljunk zöldségeket egy házban vagy lakásban pince nélkül?
Minden szezonban felmerül azonban a probléma, hogy hogyan tároljuk a zöldségeket egy pincével nem rendelkező házban/lakásban. Az előre gyártott pincék nem alkalmasak a száraz és világos környezet miatt. A hagyma és a fokhagyma jól érzi magát a száraz és sötét helyiségekben. Frissességüket fokozza az alacsonyabb hőmérséklet, amely időnként 0 °C fölé emelkedhet.
Az előregyártott éléskamrákban bevált tipp a kétrétegű, homokszigeteléssel ellátott tárolók használata. A homokot arra használják, hogy megvédjék a különböző gyökérzöldségeket attól, hogy elveszítsék frissességüket. A ládában ezért éppen a termőfelület alatt vékony réteg nedves, de nedves homokkal töltjük fel őket.
minden téli szezont a pince tisztításával és fertőtlenítésével kezdjük. Löszmészoldatot használunk. A pincét a kéményen keresztül, de az ablakokon keresztül rövid, szellős szellőztetéssel is szellőztetni kell.
Alternatív tárolási lehetőségek és követelmények
Lehetséges például a sárgarépát sokáig üvegekben tárolni, sóval megfagyasztva vagy vékony pálcikákra vágva. Az üveges módszerhez jól kimosott, szárított befőttesüvegeket használunk. Az üvegekben hagyunk némi helyet a zöldségek között, és egy szelet tormát is használhatunk a hosszabb eltarthatóság érdekében. Az üvegeket nem zárjuk le.
Egy másik tipp, hogy a megtisztított és megszárított sárgarépát durva reszelőn aprítsuk fel, és tegyük üvegekbe. Sózzuk meg a zöldségeket. A sárgarépa 4-6 hónapig tárolható így a hűtőszekrényben. A paprikát, paradicsomot, cukkinit és salátát rövid távú hűtésre ajánljuk. A nyers, feldarabolt gyökérzöldségeket érdemes pálcikákban lefagyasztani.
Miért ne tárolhatnánk együtt a burgonyát és az almát?
Ne tárolja a burgonyát és az almát együtt ugyanabban a ládában vagy jól szellőző pincében. Azalma fajtájától függően egyesalmák hamarabb megrohadhatnak és elveszíthetik frissességüket. A sárgarépát sem szabad burgonya mellé tenni. A burgonyát nagyobb halmokban vagy magasabb ládákban helyezze el.
a körte és az alma különleges tárolása
Gyümölcsök - körte és alma együtt, de ládákban egy rétegben is elhelyezhetők. A kamrákban ellenőrizze, hogy a fokhagyma és a hagyma erős aromájukkal ne rontsák a gyümölcsök ízét. A sütőtök normál körülmények között nehezen tárolható hosszú ideig. Sötét, melegebb helyiségekre van szükségük, ahol a levegő hőmérséklete 10 °C körül van.
Gyümölcsök és zöldségek blansírozása
Remek utolsó tipp az apró gyümölcsök, borsó, brokkoli vagy hüvelyesekblansírozása és fagyasztása. A hőmérséklet azonban nem csökkenhet -18 °C alá, és a forró vízben való áztatás után a zöldségeket és gyümölcsöket azonnal le kell hűteni. Kis tételekben, külön edényekben tároljuk őket. Ezzel a módszerrel az A-, C- és D-vitaminok közel 90%-a 6 hónapig vagy még tovább is megőrizhető.
Gyógynövények szárítása
A legtöbb gyógynövényt csak szárítással lehet hosszú ideig tárolni, fagyasztással nem. A ritka gyógynövényeknek zizegniük kell az ujjaink között, mielőtt elkezdjük szétválasztani őket (levelek szár nélkül, magok
ne törje össze őket, tárolja őket jól záródó üvegekben, sötét, száraz helyen. Ne felejtse el felcímkézni őket a névvel és a tárolás dátumával - a fűszerek és a teafüvek egy évnél tovább nem tarthatók el. Ezt követően alkalmasak a komposztba vagy házi trágyázó oldatokhoz .