+421 915 420 295 +421 915 420 295 | H - P 9:00 - 16:00
Facebook Twitter Youtube Instagram
Olcsó spray-k - webáruház
0
Kosár
Košík
0 Ft

Menu
Hírek » Paradicsom és paprika termesztése: egy ismert zöldségtermesztő tanácsolja, hogyan kell csinálni

09.05.2024

Paradicsom és paprika termesztése: egy ismert zöldségtermesztő tanácsolja, hogyan kell csinálni

Májusban, miután az utolsó fagyok veszélye elmúlt, a kertészek a melegkedvelő zöldségek ültetésére koncentrálnak az ágyásokban. A paradicsom és a paprika a leggyakrabban termesztett növények közé tartozik. Alfonz Mihalicot, egy tapasztalt kassai termelőt kérdeztük arról, hogyan lehet a legjobban gondoskodni a palántákról.

Az interjúban a zöldségpalánták ágyásba ültetés utáni gondozásáról olvashatnak:

  • hogyan kell kinéznie egy egészséges palántának

  • meg kell-e hajlítani a palántákat ültetéskor

  • mi az a "vizes termesztés", és milyen előnyei vannak

  • milyen know-how-val rendelkezik egy ismert zöldségtermesztő a paradicsomtermesztéshez

  • hogyan készítsünk természetes trágyát a paradicsom és a paprika számára is

  • a kertészek örök vitája: szedjük vagy ne szedjük a paradicsomleveleket?

  • a paradicsom melyik oldalhajtását nem szabad letörni

  • mi jelzi a paprika sárguló leveleit

  • hogyan lehet dacolni a paradicsomfoltossággal

  • mi a véleménye a balkonos zöldségtermesztésről

kivel beszélgetünk?

pestovanie paradaokA Facebookon Alfi Mihalič - Zöldség- és virágpalánták, zöldség- és gyümölcsárusítás névenismerik , de Kassán, a Krasna városrészben Miškónak hívják. Közel fél évszázada foglalkozik zöldségpalánták termesztésével, jelenleg mintegy 40 féle zöldségpalántát kínál. A világjárvány idején a kihívásokkal teli idők vezették arra az ötletre, hogy a palántákat az udvaráról árulja, amit a vásárlók hamar megszoktak, és a közismert zöldséges azóta sem tért vissza az eredeti piaci értékesítéshez.
"A kezdőket szeretem a legjobban. Nagyon kedves és barátságos emberek, akik meghallgatnak és kérdeznek. Tudok nekik tanácsot adni, és ez jó visszhangot vált ki. Aztán írnak vagy felhívnak, hogy jól mennek a dolgok és boldogok. Ez jó érzés."

Hogyan működik az otthoni piactere az Ön számára? A vega mellett tanácsért is fordulnak hozzád a vásárlóid?

A kerti árusítás nemcsak a vásárlóim, hanem én is népszerű vagyok. Ennek több előnye is van. A piacon szokták kérdezni, hogy honnan szerzem be a palántáimat. Itt, a krasznai Štrkova 18. szám alatti udvaromon üvegházakat és polytunneleket látnak, így azonnal megszűnik a félelem az importált palántáktól. Különösen a törzsvásárlóim tudják, hogy csak hazai termesztésű, valódi fajtákat árulok, és ha magas paradicsomot akarnak, akkor valóban magasat kapnak. Ha cseresznye, akkor cseresznye. Ha bokros paradicsom, akkor nem két méter magas paradicsomot kapnak. Erre számíthatnak. Az is nagy előny, hogy ha a piacon kimaradt egy bizonyos termék, és az emberek folyton azt kérték, akkor nem volt nálam, így máshol kellett megvenniük. Aztán felhívtak, hogy nem úgy volt, mint tőlem. Itt az udvaron, ha valami elfogy, nagyon gyorsan pótolom. Feljönnek hozzám autóval, kényelmesen felpakolnak mindent, és elmennek. Nem sietve vásárolnak, körülnézhetnek, kérdezhetnek bármiről, ami érdekli őket.

Mikor érdemes palántát vásárolni, és mire kell figyelni a piacon a növények kiválasztásakor? Mi a lényeges? Jobb a magas palánta, mint az alacsony?

Egy régi hagyomány szerint három fagy után már nem lehet éjszakai fagy. Május 15-e után tehát az évnek az az időszaka, amikor már nem kell félni a szabadföldi ágyások beültetésétől, különösen a hőigényes növények, például a paprika, a paradicsom, az uborka és a tökfélék esetében. A palánták kiválasztása nem azon múlik, hogy milyen magasak. Ami fontos, az az erőteljesen fejlett gyökérzet. Egy növény lehet 20-30 cm magas, nem kell, hogy fél méter magas legyen. A levélfelületnek azonban sötétzöldnek kell lennie, foltok és sárga árnyalatok nélkül.

Paradicsom és paprika ültetése: hogyan kell helyesen eljárni? Igaz, hogy jó ötlet, ha a palántákat ültetés után nem öntözzük meg, hogy a gyökerek mélyre hatoljanak, és erőteljesebb gyökérzetet képezzenek?

A paradicsom és a paprika ültetésének módszerét követem, amelyet szaknyelven "vízbe ültetésnek" neveznek, és amely biztosítja, hogy a palánták sikeresen gyökeret eresztenek, és a további jó növekedés és a gazdag termés előfeltételei lesznek. Az eljárás a következő:

  • Ássunk egy gödröt kapa mélységig. Öntsünk bele vizet a tetejéig, és várjunk körülbelül 15 percet, amíg a víz teljesen átitatódik.

  • Miután a víz beszívódott, öntsünk egy evőkanál granulált természetes trágyát ( pl.tyúk- vagy juhtrágyát) agödör aljára , és fedjük be jó minőségű komposztfölddel vagy tőzeges aljzattal kb. 10 cm magasságban.

  • Helyezzen egy jó minőségű palántát a gödörbe anélkül, hogy meghajlítaná, amíg az első valódi levelek meg nem jelennek (a növényen az első két levél csírázik, ezt követik a valódi levelek). Fedje be a palántát a kapával kikapart földdel, és jól tömörítse meg a palántát.

  • Miután a talaj megülepedett, öntözze meg a talaj felszínét kb. 1 liter vízzel, majd egy hétig ne öntözze a palántát, hogy a gyökereket a víz lefelé húzza. Csak melegebb hőmérséklet és a növény nyilvánvaló hervadása esetén öntözhetünk enyhén.

Mire a palánták termést hoznak, már öntözni kell. Mikor érdemes öntözni? Reggel vagy este?

A reggeli időpont ideális, én az első napsugaraknál öntözöm a növényeimet, gyakran már reggel 6-7 órakor. Mindenesetre a vízzel való érintkezést a növénnyel a lehető legkevesebbre kell csökkenteni, csak a gyökerekig öntözzük, és ne hideg vízzel. Én langyos vizet használok. A növények élő szervezetek, és egy hideg zuhany olyan hatással lehet rájuk, mintha reggel hideg vizet fröcskölnénk magunkra. Ez sokkolja a növényeket, és sok időbe telik, mire felépülnek. A paprikának a paradicsomhoz képest sekély gyökerei vannak, így a paradicsommal ellentétben nem tudnak nagyobb mélységből vizet biztosítani (a paradicsom a vékony gyökereit arra használja, hogyezért a paprika esetében nagyon fontos a rendszeres és bőséges, legalább heti háromszori öntözés.

Hogyan kell a paprikát ültetés után ápolni?

Két héttel a palánták kiültetése után kellelvégezni a paprikaelső kapálását. Ez egy nagyon fontos művelet a gyomoktól való megszabadulás érdekében, mivel fontos tápanyagoktól fosztja meg a növényeket, de a legfontosabb a kapálás fő haszna a talaj levegőztetése és átszellőztetése, ami rendkívül fontos a növény fejlődése szempontjából. A kapálást a szezon során kétheti időközönként meg kell ismételni. Az első kapálás után kezdjük meg a növények első trágyázását is. Erre a célra elsősorban biológiai trágyát (juh- vagy csirkeürüléket hígított formában) igyekszünk használni. Aki nem túlérzékeny a kémiai trágyákra, az a gyártó által előírt koncentrációban használhatja azokat is. A paprikatermesztés során nagyon fontos, hogy gondoskodjunk a megfelelő kalciumellátásról, mind a palánták kiültetése előtti alaptrágyázás során, mind a lombtrágyával történő kiegészítő trágyázással.

Szükséges-e a paprika első virágának - a leendő gyümölcsnek - az eltávolítása? Különösen a kezdő kertészek hajlamosak ezt megbánni, és így megfosztják magukat a terméstől. Miért fontos ez?

Amikor az első három virág kialakul a növényen, javaslom, hogy távolítsuk el őket. Ha elszalasztottuk, és már kis termések képződtek, akkor azokat minél hamarabb le kell szedni. Ez nagyon fontos a termés erőteljes növekedése szempontjából. A növekedés korai szakaszában arra törekszünk, hogy a növényen elsősorban a zöld anyag képződjön, amely a gazdag termés alapja. Ha hagynánk az első gyümölcsöket megnőni, akkor a növényeket feleslegesen vetnénk el, hogy gyümölcsöt teremjenek, és a palánták növekedése nem lenne hatékony.

Paradicsom: a penész megnehezítheti a termesztést. Kell-e megelőző intézkedéseket tenni ellene? Vagy ellenállóbb fajtákat kellene keresni? Milyen lehetőségek vannak?

Jelenleg nincsenek olyan paradicsomfajták, amelyek teljesen ellenállóak lennének a foltossággal szemben, de vannak olyan fajták, amelyek fokozottan ellenállóak a foltossággal szemben. Ajánlom például az Orcado F1,Tipo F1 vagy a Bejbino F1, Sonet F1 (ovális alakú) fajtákat. Esős évjáratok esetén nagyon fontos a paradicsomkultúrák megelőző kezelése hatékony és mindenekelőtt bevált készítményekkel. Én aMagnicur Energy-tajánlom . Ha csak az alsó levélsorokat érinti a gomba, akkor a permetezéskor még van remény a növények megmentésére. A lisztharmat kiterjedtebb előfordulása esetén a megmentés esélye minimális. Ezt saját tapasztalatomból tudom, amikor ellenálltam a vegyszeres permetezésnek, majd talicskán hordtam ki a tönkrement paradicsomgyümölcsöket.

Ha nem akarunk permetezni, nem lehet egyszerűen levágni a károsodott növényi részt?

Sok kertész fordul hozzám azzal a kérdéssel, hogyan lehet megmenteni a foltosodás által károsított paradicsomot. Legtöbbjük azonban elutasít mindenféle vegyszeres permetezést. Sajnos a biológiai szerek használata, ha a növények súlyosan károsodtak, hatástalan. Az évnek ebben a szakában még mindig van lehetőség a letört oldalhajtásokból készült palánták kiültetésére. Nyomatékosan felhívnám a figyelmet arra, hogy a hajtásokat csak egészséges, a foltosság által nem megtámadott paradicsomról szabad letörni. Hagyhatjuk, hogy vízben gyökeret eresszenek, vagy közvetlenül a talajba dughatjuk őket, és rendszeresen öntözhetjük. ebben az esetben a szüret hat hétig tart, és még októberben is szép, egészséges paradicsomot szüretelhetünk.

A tornádóparadicsom vagy más, közkedvelt szegletes paradicsomfajták termesztésének sajátossága, hogy az oldalhajtások letörnek. Talán nem mindenki tudja, hogy a paradicsom egyik oldalhajtása eltér a többitől, és azt érdemes a növényen hagyni, és nem letörni. Hogy miért?

Azoldalhajtás a növénynek az a része, amely a levél hónaljában nő a főszár és a levélközött . A képen narancssárga nyíllal van jelölve. Vigyázat! Ne tévessze össze a leveleket az oldalhajtásokkal. A magas paradicsomfajtákat, hogy a legnagyobb termést adják, általában két hajtáson termesztik. Az alábbi képen a narancssárga nyíl jelzi az összes oldalhajtást. Ha két hajtáson akarjuk termeszteni a paradicsomot, akkor nem törjük le az első virágzat alatti oldalhajtást, ahogy az az ábrán látható. Az első virágzat alatti hajtás a legerősebb (ez hozza a legtöbb gyümölcsöt), ezért meghagyjuk. Az összes többi oldalhajtást letörjük (narancssárga nyíllal jelölve).

A paradicsompalánták és leveleik letépése sok zsörtölődést okoz a kertészek körében. Míg a termesztők egyik csoportja azért tépi le a paradicsom leveleit, hogy a növény több fényt kapjon, és a gyümölcs jobban érjen a napon, addig a többiek hallani sem akarnak róla. Ön mit gondol?

Mi soha nem törjük le a leveleket, amíg nem egészségesek, nem sárgultak és nem rozsdafoltosak. Fontos funkciókat látnak el a paradicsom növekedése során, és megvan a helyük a növényen. Semmiképpen sem árnyékolják a gyümölcsöt, sőt, éppen ellenkezőleg, a legjobb ízt adják a gyümölcsnek.

Mivel trágyázzuk a paradicsomot? Ön is használ házi trágyát paradicsomhoz és paprikához?

Én a természetes paradicsomtrágyát - a juhtúrót - ajánlom. Ez a paprikához is használható. Ez ma már egy áttörést jelentő műtrágya, amely fontos tápanyagokat biztosít a növények számára, amelyek elengedhetetlenek a növények egészséges növekedéséhez, és garantálják a jó minőségű és bőséges termést. Úgy készítek belőle fermentet, hogy 1 kg granulált juhtrágyát 10 liter vízben feloldok. Ezt 10 napig hagyom erjedni, időnként megkeverve. Így egy koncentrátum keletkezik, amelyet felhasználás előtt 1:10 arányban vízzel kell hígítani. Vagyis egy deciliter kovászt 10 deciliter vízzel kell hígítani. Mielőtt a trágyát a növény gyökerére öntenénk, jól öntözzük meg a növényt, hogy a hajszálerek megnyíljanak, és a gyökerek jobban fel tudják venni a trágyát. A paradicsomot 10 naponta egyszer javaslom ilyen módon trágyázni. Ezen a juh- vagy tyúktrágyán kívül jó tapasztalataim vannak a házi készítésű csalántrágyával is, amelyből ugyanezen az elven ferment is készül.

Tippünk: Próbálja ki a csalántrágya otthoni elkészítését. Olvassontöbbet erről a sokoldalú növényről aMultifunkcionális gyomnövénycímű cikkünkben

 

Sárguló levelek a paprikán: kártevő vagy a túlöntözés jele?

A palánták egészségét rendszeresen ellenőrizni kell. Különösen arra kell ügyelnünk, hogy paprikáink levelei ne sárguljanak vagy görbüljenek furcsán. Az egészséges leveleknek mélyzöld színűnek kell lenniük, barna foltok vagy bármilyen folt nélkül. Különösen figyeljünk a levél aljára, ahol általában levéltetvek és fehér molyok találhatók. A torz levelek atkák vagy atkák jelenlétére utalnak, de ezek szabad szemmel nem láthatók. A fenti kártevők esetében azonnal hatékony permetezést kell alkalmazni, mivel az egész növényt nagyon rövid idő alatt elpusztíthatják. Ma már akémiai vagy biológiai alapú szerekszéles választéka áll rendelkezésünkre . A permetezés elvégzésekor igyekezzünk a levél aljára juttatni. A levelek csak felülről történő permetezése hatástalan. Mindig javaslom, hogy a permetező keverékhez adjunk lombtrágyát a jobb növénytáplálás érdekében, valamint néhány csepp mosogatószert, hogy a permet a levelekhez tapadjon.

Manapság népszerű a teraszon vagy erkélyen, cserépben történő zöldségtermesztés is. Ön mit gondol?

Az erkélyen történő zöldségtermesztésnek számos előnye van. Természetesen az ilyen termesztésből származó hozamok alacsonyabbak a hagyományos kerti termesztéshez képest. De óriási előnye van annak, ha valaki a munkából hazatérve az erkélyén ültet valamit. Kiszellőzteti a fejét, lefoglalja a kezét. A hagyományos paradicsom és paprika mellett kevésbé hagyományos balkonzöldségeket is termeszthetünk az erkélyen, például zsákos burgonyát. Vagy babot, ami nyáron árnyékot is ad. Ültethetünk karalábét vagy borsót is cserépbe. Nem kell sok, kevés is elég a jó érzéshez. Gyerekekkel is remek elfoglaltság. Én magam is termesztek balkonzöldségeket, ha van egy kis időm, akkor ültetek valamit. Garantálom mindenkinek, hogy egy saját termesztésű paradicsom, akár a kertben, akár az erkélyen, sokkal jobb ízű, mint a bolti.

Köszönöm az interjút, szép napot kívánok!

nyelvi ablak: Tudja, mi a különbség a kettő között?

Nincs. A legnépszerűbb zöldség mindhárom neve helyes. Bár a paradicsomról lehetne vitatkozni, azt használják többet a szakirodalomban, ez a paradicsom vagy paradicsomnövény botanikai neve. Mindhárom szó helyesírása helyes, tetszés szerint vagy megszokásból használják.

A fotó forrása: FB lfi Mihalič - Zöldség- és virágátültetések, zöldség- és gyümölcsárusítás

A cikk szerzője

Veronika Habovčíková

Veronika Habovčíková

Vyrastala som v rodine, ktorá leto strávila sušením sena, žatvou a pestovaním zeleniny. Posledných 10 rokov, odkedy mám vlastnú záhradu, sa vo mne prebúdza túžba pestovať, sadiť, množiť, spracovávať úrodu, vyrábať si vlastné koreniny či čaje, a to úplne po svojom. Sama si nachádzam cestičky v pestovaní, inšpirujem sa inými záhradkármi - vďaka sociálnym sieťam a internetu je to dnes ľahké. Skúšam, skúšam a ešte raz skúšam. Nové metódy, nové výrobky, nové spôsoby. To všetko s láskou a nasadením, ktoré som zdedila po rodičoch. Na tomto blogu vám rada sprostredkujem všetko zaujímavé, čo zistím alebo sama vyskúšam. Pekné čítanie, priatelia.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is  

Ajánlott készítmények