+421 915 420 295 +421 915 420 295 | H-P 9:00 - 16:00
Facebook Youtube Instagram
Olcsó permetezők - webáruház
0
Kosár
Košík
0 Ft

Menu
Hírek » Hasznos kert » Zöldségek » Paradicsomfajtákat teszteltünk. Melyiknek a legjobb az íze?

19.12.2024)

Paradicsomfajtákat teszteltünk. Melyiknek a legjobb az íze?

A különböző paradicsomfajták más-más ízt jelentenek. Édes, savanyú és valami a kettő között. Egyesek kipukkadnak, másoknak zöld gallérjuk van, nagyobb a penészprobléma vagy keményebb a héjuk. Kisebb, nagyobb, hatalmasabb. Válassza azt a paradicsomfajtát, amelyik a legjobban megfelel az ízlelőbimbóinak. Íme, milyen ízűek voltak szerkesztőségünkben.

rozrezana paradajka na testovanie

A tesztelés módszertana: a kertészek által ajánlott paradicsomfajták

upozornenie

Tényleg sokat bajlódtunk azzal, hogy megtaláljuk azokat a fajtákat, amelyeket termesztésbe szeretnénk helyezni. Átfésültük a vitafórumokat, és felírtuk azokat a fajtákat, amelyekről többen úgy nyilatkoztak, hogy a legjobban tetszenek nekik. Szlovákiában és Csehországban különböző üzletekben vásároltunk vetőmagot. A kertünk kapacitása miatt végül 12 fajtát választottunk, főként botparadicsomot. A tornádó fajtával, amely kétségtelenül az egyik legjobban ajánlott fajta, már vannak tapasztalataink, ezért nem vettük be ebbe a tesztelésbe. A magas oszlopos paradicsomfajták mellett döntöttünk, mert nagyobb a terméshozamuk és helytakarékosabbak a kertben. Minden paradicsomot saját termesztésű, különböző webáruházakból vásárolt magokból neveltünk. Minden fajtából négy növényt ültettünk, hogy egy fajtán belül is lehessen összehasonlításokat végezni. A vizsgálatba bevont paradicsomokat Szlovákia délnyugati részén, a Seneci járásban termesztették.

zena pri paradajkach

A legfinomabb paradicsomfajták

A paradicsom íze volt a legfontosabb, de nem az egyetlen célja a vizsgálatnak. A következőkre is összpontosítottunk:
  • hogy a paradicsom milyen korán adjon termést,
  • mennyire erőteljesen nőnek,
  • milyen minőségűek (repedések, zöld gallérok, deformitások),
  • lesz-e elég a közvetlen fogyasztásra és a feldolgozásra,
  • mennyire lesznek ellenállóak a kártevőkkel és
  • mennyi ideig lesz élvezhető
tipp Önnek: érdeklik a gyakorlati cikkek? Olvassa el, hogyan teszteltüka borsófajtákat, és inspirálódjon a következő szezon vetőmagjainak kiválasztásához.

Paradicsommagok és gondozás vetés után

A holland paradicsommagok, bár az utóbbi időben pozitív visszajelzéseket hallottunk róluk, idén nem vettek részt a tesztelésünkben. Olyan paradicsommagokat választottunk, amelyekkel a kertészeknek jó tapasztalataik vannak Szlovákiában, a legtávolabbi a Cseh Köztársaságban.minden parad icsommagot ugyanazon a napon, március 8-án vetettünk el a vetésre és szaporításra szolgáló alanyba. Ezeket leszedtük, 2 alkalommal tartósan átültettük nagyobb cserepekbe, trágyázatlanul, a május 1-jei szabadföldi ágyásba ültetésig.

Három héttel az ültetés után (a következő blogunkban a zöldségkertész paradicsomtermesztésre vonatkozó tanácsait követtük) a paradicsomokat megelőztük.a paradicsomot Champion 50 wg rézzel permeteztük a penész ellen (tavaly a penész elpusztította az egész termést), amit 2 hét múlva megismételtünk. Ezután egyszer kezeltük őket egy levéltetvek és levéltetvek ellen taszító hatású műtrágyával. A terméskötés után nem trágyáztuk és nem kezeltük a paradicsomot. A kártevők, különösen a levéltetvek előfordulását a levélfakadás idején folyamatosan figyelemmel kísértük. A paradicsomot automata öntözőrendszerrel öntöztük, öntözőcsővel.

Paradicsomtámogatás: roxor szerkezettel megerősített spirál rúd

Az ültetés során gondolni kell egy jó paradicsomtartóra, amely megtartja a gyümölcsöt és a masszív hajtásokat. Tanulva a múltból, amikor augusztusban különböző karókhoz kellett kötnünk a paradicsomokat, egy roxor szerkezetet készítettünk, amely felülről tartja a spirálrudakat, és megakadályozza a paradicsom felborulását. a spirál, amely a paradicsomot gyökerestől tartja, dróttal kapcsolódik a roxorokhoz, így a paradicsom magasabbra nő és még több termést hoz. Az idei paradicsomaink 2,5 m magasak voltak.

opora na paradajky

Tesztelt paradicsomfajták és benyomások

Az elmúlt 10 évben, amióta saját kertünk van, paradicsomot termesztünk itt. Különböző fajtákat próbáltunk ki, saját termesztésűeket és vásároltakat, saját magokból termesztetteket és vásároltakat. A paradicsom népszerű nálunk, ezért nagy figyelmet fordítunk rá és a kertben lévő helyre. De nem találtuk meg azt az ízt, amire gyerekkorunkból emlékeztünk. A termesztett paradicsomaink ebben a sorrendben érlelődtek:

Latah és Red robin paradicsom: elsőként terem, elsőként érik be, de sokáig nyomot hagynak maguk után

A Latah paradicsom első termései július 5-én érettek be. Jellegzetes, intenzív paradicsomízük (inkább savanyúbb) 3 héttel a többi fajtát megelőzve gyönyörködtetett. A terméshozam kiváló volt egy bokros fajtához képest, de a gyümölcsök hamar beérnek, megrepednek és megrohadnak. Inkább kisebbek voltak, gyakran deformálódtak.

Az alacsony balkonparadicsomfajta Red robin meglepett ízével és rendkívül bőséges terméskötéssel. A cseresznyék mérete különösen a gyerekeknek tetszett. Az íze édes-savanykás volt, inkább hangsúlyosabb. Meglehetősen nehezen termeszthető ágyásban, a levelek penészedtek, és rendszeres ápolást igényeltek. A gyümölcs gyorsan érett, rothadt és vonzotta a csigákat.

porovnanie paradajok latah a red robin

 

Start F1 és Tastier paradicsom erős paradicsomízzel és fagyos terméssel

Íze markáns, édesebb, enyhén savanyú, gyümölcse közepes méretű, hajlamosabb a repedésre, időnként zöld gallérral. A három Start F1 paradicsom közül az egyiket a kiültetés után egy hónappal elkapta a foltosság. Ez a paradicsom volt a legtartósabb a termesztett paradicsomok közül, és bár a gyümölcs íze az ősz beköszöntével romlott, még decemberben is élveztük.

A Tastier F1 a Start F1-hez hasonlított a gyümölcs méretét tekintve. A közepes méretű, kerek gyümölcsök erősebb paradicsomízzel, de kissé keményebb héjjal rendelkeztek. Nem pattogtak ki, és az állaguk inkább pépes vagy húsos volt. Ennek a paradicsomnak a növekedése nem olyan erőteljes.

paradajky start a tastier

Paradicsom a kicsiknek: a datolya és a vadparadicsom édes gyümölcsökkel

A narancssárga ovális paradicsomot minden gyerek szereti a színe és a jellegzetes édes szőlőíz miatt. A datolyaparadicsomnak tartott a legtovább a termésérés, novemberben szüreteltük, bár ennek a bárparadicsomnak a minősége sokkal rosszabb volt, mint nyáron. A gyümölcsök hajlamosak voltak a repedésre, ami az egy bokor bőséges termését tekintve nem jelentett gondot, de a levelek romlandóak voltak, és nagyon gyorsan elszáradtak. Az új hajtások erőteljes növekedése nyilvánvalóan elegendő új levélfelületet biztosított a növénynek a virágzáshoz.

A vadparadicsom ellenőrizetlenül erőteljesen nőtt; egy paradicsompalánta nem volt elég nekik. Az áfonya mérete és az eper ízvilága miatt minden gyerek egyértelmű kedvence volt. Még azok is megették, akik általában nem szeretik a paradicsomot. Ebből a paradicsomból hiányzott minden savasság. a lédús egymagvúak rendkívül erőteljes növekedésükkel és terméskötődésükkel lepték meg őket. Nagy hátránya azonban, hogy a gyümölcsök nem egyszerre érnek a fürtön, hanem fokozatosan, ezért külön-külön kell őket szedni. Nem lenne baj, ha szépen lejönnének a kocsányról. Nagyon nehéz volt őket leszedni, és szedés közben a gyümölcsök nagy része is megromlott, feloldódott, keményebb héjuk felszakadt, és szedés után nem lehetett sokáig tárolni őket.

divoke paradajky a datlo

A Tűzmadár tojás és a Bejbino F1 rekordot döntött a növekedésben

A Tűzmadártojás a nevén kívül azért is vonzott minket, mert a növényen lévő gyümölcs színe meglepetésnek számított. A magok sárgán és pirosan is termettek, ízük megegyezett a paradicsoméval. Nagyszerű termést hoztak, a gyümölcsök kiváló minőségűek voltak, nem pattantak ki és nem deformálódtak. Az ízük azonban nem volt kifejezett. Édes volt és kevésbé lédús, de a terméshozam szempontjából ez volt a legmeglepőbb.

A Bejbin F1 fáradhatatlanul, erőteljesen növő szárán nőttek a nagyobb, szépen csábító cseresznyék a pálcás paradicsomon. Hátránya, hogy elég későn kezdtek érni. a lédús gyümölcsök, amelyeket ez a paradicsomfajta termett, nagyon jó minőségűek voltak, nem pattogtak, keményebb héjúak. Édes-savanykás ízükkel azonban nem nyűgöztek le nagyon. Mire a többi paradicsom befejezte a termesztést, a Bejbino már ereje teljében volt, és még mindig elég nagy termést hozott. Ami októberben előnyös.

paradajky bejbino a vejce ptaka ohnivaka

Az óriási Brandywine és San Marzano F1 paradicsomok felejthetetlen ízűek és formájúak, jobbak a napon, mint a tányéron

A Brandywineíze kevésbé édes, ugyanakkor enyhén savanykás, a gyümölcsök hatalmasak, húsosak, ugyanakkor lédúsak. Viszont kipukkadnak és lyukasak (pókok telepedtek meg bennük, brrr), a héjuk puha. megdöbbentően alacsony terméshozamúak voltak, növényenként legfeljebb 20 paradicsom érett be. Hatalmasak, de deformáltak, kivágáskor sok hulladékkal. Gyümölcsök csak a szezon elején képződtek, később a virágokból nem fejlődött gyümölcs. Mind a 4 növényen.

San Marzano F1 a gyümölcs alakja inkább paprikára hasonlított. Ez a fajta ellentmondásos benyomásokat és véleményeket hagyott bennünk. Egyeseknek a legjobban, másoknak a legkevésbé ízlett, egyes gyümölcsök nagyon szépek voltak, mások torzak, zöld gallérral, repedezettek. Az utolsók között érlelődtek. Érdekes módon a gyümölcsök íze idővel változott, ősszel jobb ízűek voltak. Ezek a húsos paradicsomok jól jöttek lencséhez és kenhető krémekhez.

paradajky san marzano a brandywine

A Stupica mezei korai és a Money maker paradicsom érte be utoljára. Ízben is elmaradtak

A Stupica korai paradicsom közepes méretű, kemény héjú, minden egyes termésen zöld gallérral és ízetlen, ízetlen ízzel, egyáltalán nem hagyott jó benyomást. Ennek ellenére a terméshozam viszonylag jó volt. Különösen a bzdochyaknak ízlettek, akiknek a legjobban ízlettek, nem tudom, miért.

Tesztelőnk legnagyobb bukása a Money maker volt, amitől a vélemények alapján a legtöbbet vártuk. Teljesen ezt a fajtát támadta meg egy hernyó (a többi fajtát nem érintette). A paradicsomok héja nagyon kemény volt, minden egyes gyümölcsön felrepedt, és a gyümölcsnek furcsa utóíze volt.


paradajky stupicke a money maker

A mi benyomásaink: több győztes, több vesztes

A válasz arra, hogy létezik-e még a legjobb paradicsom, nem olyan egyszerű, mint gondoltuk. És lehet, hogy csak idealizáltuk az ízt, mert gyerekkorunkban még a csokoládé is jobban ízlett, mint most. Akárhogy is, nálunk, tesztelőknél győztesek:

  • Latah - mert minél hamarabb megehetjük őket,
  • f1 start - mert ezeknek volt a legjobb az íze,
  • Tastier - mert a minőség : íz : termés aránya ennél a fajtánál volt a legjobb.
  • Wild Tomato - mert különösen ízletes volt a gyerekek számára,
  • San Marzano - mert szeretjük a paradicsomlevet és a lecsót,
  • a Beibino pedig azért, mert még késő ősszel is bőségesen ellát minket gyümölccsel.

Mi a helyzet veletek? Írjátok meg nekünk a Facebookon, hogy nektek melyik fajtával voltak jó tapasztalataitok.

Fotó forrása: B

Cikk szerzője

Veronika Habovčíková

Veronika Habovčíková

Egy olyan családban nőttem fel, ahol a nyarat széna szárításával, aratással és zöldségtermesztéssel töltöttük. Az elmúlt 10 évben, amióta saját kertem van, egyre erősebb bennem a vágy, hogy termesszek, ültessek, szaporítsak, feldolgozzam a termést, és saját fűszereket vagy teákat készítsek – mindezt teljesen a saját módszereimmel. Saját utamat járom a kertészkedésben, más kertészek inspirálnak – ma már a közösségi médiának és az internetnek köszönhetően ez egyszerű. Kísérletezem, próbálkozom és újra próbálkozom. Új módszerek, új termékek, új megoldások. Mindezt szeretettel és elhivatottsággal, amit a szüleimtől örököltem. Ezen a blogon szívesen megosztok mindent, amit felfedezek vagy kipróbálok. Kellemes olvasást, barátaim!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal  

Ajánlott készítmények