19.12.2024)
Paradicsomfajtákat teszteltünk. Melyiknek a legjobb az íze?
A különböző paradicsomfajták más-más ízt jelentenek. Édes, savanyú és valami a kettő között. Egyesek kipukkadnak, másoknak zöld gallérjuk van, nagyobb a penészprobléma vagy keményebb a héjuk. Kisebb, nagyobb, hatalmasabb. Válassza azt a paradicsomfajtát, amelyik a legjobban megfelel az ízlelőbimbóinak. Íme, milyen ízűek voltak szerkesztőségünkben.
A tesztelés módszertana: a kertészek által ajánlott paradicsomfajták
Tényleg sokat bajlódtunk azzal, hogy megtaláljuk azokat a fajtákat, amelyeket termesztésbe szeretnénk helyezni. Átfésültük a vitafórumokat, és felírtuk azokat a fajtákat, amelyekről többen úgy nyilatkoztak, hogy a legjobban tetszenek nekik. Szlovákiában és Csehországban különböző üzletekben vásároltunk vetőmagot. A kertünk kapacitása miatt végül 12 fajtát választottunk, főként botparadicsomot. A tornádó fajtával, amely kétségtelenül az egyik legjobban ajánlott fajta, már vannak tapasztalataink, ezért nem vettük be ebbe a tesztelésbe. A magas oszlopos paradicsomfajták mellett döntöttünk, mert nagyobb a terméshozamuk és helytakarékosabbak a kertben. Minden paradicsomot saját termesztésű, különböző webáruházakból vásárolt magokból neveltünk. Minden fajtából négy növényt ültettünk, hogy egy fajtán belül is lehessen összehasonlításokat végezni. A vizsgálatba bevont paradicsomokat Szlovákia délnyugati részén, a Seneci járásban termesztették.
A legfinomabb paradicsomfajták
- hogy a paradicsom milyen korán adjon termést,
- mennyire erőteljesen nőnek,
- milyen minőségűek (repedések, zöld gallérok, deformitások),
- lesz-e elég a közvetlen fogyasztásra és a feldolgozásra,
- mennyire lesznek ellenállóak a kártevőkkel és
- mennyi ideig lesz élvezhető
Paradicsommagok és gondozás vetés után
A holland paradicsommagok, bár az utóbbi időben pozitív visszajelzéseket hallottunk róluk, idén nem vettek részt a tesztelésünkben. Olyan paradicsommagokat választottunk, amelyekkel a kertészeknek jó tapasztalataik vannak Szlovákiában, a legtávolabbi a Cseh Köztársaságban.minden parad icsommagot ugyanazon a napon, március 8-án vetettünk el a vetésre és szaporításra szolgáló alanyba. Ezeket leszedtük, 2 alkalommal tartósan átültettük nagyobb cserepekbe, trágyázatlanul, a május 1-jei szabadföldi ágyásba ültetésig.
Három héttel az ültetés után (a következő blogunkban a zöldségkertész paradicsomtermesztésre vonatkozó tanácsait követtük) a paradicsomokat megelőztük.a paradicsomot Champion 50 wg rézzel permeteztük a penész ellen (tavaly a penész elpusztította az egész termést), amit 2 hét múlva megismételtünk. Ezután egyszer kezeltük őket egy levéltetvek és levéltetvek ellen taszító hatású műtrágyával. A terméskötés után nem trágyáztuk és nem kezeltük a paradicsomot. A kártevők, különösen a levéltetvek előfordulását a levélfakadás idején folyamatosan figyelemmel kísértük. A paradicsomot automata öntözőrendszerrel öntöztük, öntözőcsővel.
Paradicsomtámogatás: roxor szerkezettel megerősített spirál rúd
Az ültetés során gondolni kell egy jó paradicsomtartóra, amely megtartja a gyümölcsöt és a masszív hajtásokat. Tanulva a múltból, amikor augusztusban különböző karókhoz kellett kötnünk a paradicsomokat, egy roxor szerkezetet készítettünk, amely felülről tartja a spirálrudakat, és megakadályozza a paradicsom felborulását. a spirál, amely a paradicsomot gyökerestől tartja, dróttal kapcsolódik a roxorokhoz, így a paradicsom magasabbra nő és még több termést hoz. Az idei paradicsomaink 2,5 m magasak voltak.
Tesztelt paradicsomfajták és benyomások
Az elmúlt 10 évben, amióta saját kertünk van, paradicsomot termesztünk itt. Különböző fajtákat próbáltunk ki, saját termesztésűeket és vásároltakat, saját magokból termesztetteket és vásároltakat. A paradicsom népszerű nálunk, ezért nagy figyelmet fordítunk rá és a kertben lévő helyre. De nem találtuk meg azt az ízt, amire gyerekkorunkból emlékeztünk. A termesztett paradicsomaink ebben a sorrendben érlelődtek:
Latah és Red robin paradicsom: elsőként terem, elsőként érik be, de sokáig nyomot hagynak maguk után
A Latah paradicsom első termései július 5-én érettek be. Jellegzetes, intenzív paradicsomízük (inkább savanyúbb) 3 héttel a többi fajtát megelőzve gyönyörködtetett. A terméshozam kiváló volt egy bokros fajtához képest, de a gyümölcsök hamar beérnek, megrepednek és megrohadnak. Inkább kisebbek voltak, gyakran deformálódtak.
Az alacsony balkonparadicsomfajta Red robin meglepett ízével és rendkívül bőséges terméskötéssel. A cseresznyék mérete különösen a gyerekeknek tetszett. Az íze édes-savanykás volt, inkább hangsúlyosabb. Meglehetősen nehezen termeszthető ágyásban, a levelek penészedtek, és rendszeres ápolást igényeltek. A gyümölcs gyorsan érett, rothadt és vonzotta a csigákat.
Start F1 és Tastier paradicsom erős paradicsomízzel és fagyos terméssel
Íze markáns, édesebb, enyhén savanyú, gyümölcse közepes méretű, hajlamosabb a repedésre, időnként zöld gallérral. A három Start F1 paradicsom közül az egyiket a kiültetés után egy hónappal elkapta a foltosság. Ez a paradicsom volt a legtartósabb a termesztett paradicsomok közül, és bár a gyümölcs íze az ősz beköszöntével romlott, még decemberben is élveztük.
A Tastier F1 a Start F1-hez hasonlított a gyümölcs méretét tekintve. A közepes méretű, kerek gyümölcsök erősebb paradicsomízzel, de kissé keményebb héjjal rendelkeztek. Nem pattogtak ki, és az állaguk inkább pépes vagy húsos volt. Ennek a paradicsomnak a növekedése nem olyan erőteljes.
Paradicsom a kicsiknek: a datolya és a vadparadicsom édes gyümölcsökkel
A narancssárga ovális paradicsomot minden gyerek szereti a színe és a jellegzetes édes szőlőíz miatt. A datolyaparadicsomnak tartott a legtovább a termésérés, novemberben szüreteltük, bár ennek a bárparadicsomnak a minősége sokkal rosszabb volt, mint nyáron. A gyümölcsök hajlamosak voltak a repedésre, ami az egy bokor bőséges termését tekintve nem jelentett gondot, de a levelek romlandóak voltak, és nagyon gyorsan elszáradtak. Az új hajtások erőteljes növekedése nyilvánvalóan elegendő új levélfelületet biztosított a növénynek a virágzáshoz.
A vadparadicsom ellenőrizetlenül erőteljesen nőtt; egy paradicsompalánta nem volt elég nekik. Az áfonya mérete és az eper ízvilága miatt minden gyerek egyértelmű kedvence volt. Még azok is megették, akik általában nem szeretik a paradicsomot. Ebből a paradicsomból hiányzott minden savasság. a lédús egymagvúak rendkívül erőteljes növekedésükkel és terméskötődésükkel lepték meg őket. Nagy hátránya azonban, hogy a gyümölcsök nem egyszerre érnek a fürtön, hanem fokozatosan, ezért külön-külön kell őket szedni. Nem lenne baj, ha szépen lejönnének a kocsányról. Nagyon nehéz volt őket leszedni, és szedés közben a gyümölcsök nagy része is megromlott, feloldódott, keményebb héjuk felszakadt, és szedés után nem lehetett sokáig tárolni őket.
A Tűzmadár tojás és a Bejbino F1 rekordot döntött a növekedésben
A Tűzmadártojás a nevén kívül azért is vonzott minket, mert a növényen lévő gyümölcs színe meglepetésnek számított. A magok sárgán és pirosan is termettek, ízük megegyezett a paradicsoméval. Nagyszerű termést hoztak, a gyümölcsök kiváló minőségűek voltak, nem pattantak ki és nem deformálódtak. Az ízük azonban nem volt kifejezett. Édes volt és kevésbé lédús, de a terméshozam szempontjából ez volt a legmeglepőbb.
A Bejbin F1 fáradhatatlanul, erőteljesen növő szárán nőttek a nagyobb, szépen csábító cseresznyék a pálcás paradicsomon. Hátránya, hogy elég későn kezdtek érni. a lédús gyümölcsök, amelyeket ez a paradicsomfajta termett, nagyon jó minőségűek voltak, nem pattogtak, keményebb héjúak. Édes-savanykás ízükkel azonban nem nyűgöztek le nagyon. Mire a többi paradicsom befejezte a termesztést, a Bejbino már ereje teljében volt, és még mindig elég nagy termést hozott. Ami októberben előnyös.
Az óriási Brandywine és San Marzano F1 paradicsomok felejthetetlen ízűek és formájúak, jobbak a napon, mint a tányéron
A Brandywineíze kevésbé édes, ugyanakkor enyhén savanykás, a gyümölcsök hatalmasak, húsosak, ugyanakkor lédúsak. Viszont kipukkadnak és lyukasak (pókok telepedtek meg bennük, brrr), a héjuk puha. megdöbbentően alacsony terméshozamúak voltak, növényenként legfeljebb 20 paradicsom érett be. Hatalmasak, de deformáltak, kivágáskor sok hulladékkal. Gyümölcsök csak a szezon elején képződtek, később a virágokból nem fejlődött gyümölcs. Mind a 4 növényen.
San Marzano F1 a gyümölcs alakja inkább paprikára hasonlított. Ez a fajta ellentmondásos benyomásokat és véleményeket hagyott bennünk. Egyeseknek a legjobban, másoknak a legkevésbé ízlett, egyes gyümölcsök nagyon szépek voltak, mások torzak, zöld gallérral, repedezettek. Az utolsók között érlelődtek. Érdekes módon a gyümölcsök íze idővel változott, ősszel jobb ízűek voltak. Ezek a húsos paradicsomok jól jöttek lencséhez és kenhető krémekhez.
A Stupica mezei korai és a Money maker paradicsom érte be utoljára. Ízben is elmaradtak
A Stupica korai paradicsom közepes méretű, kemény héjú, minden egyes termésen zöld gallérral és ízetlen, ízetlen ízzel, egyáltalán nem hagyott jó benyomást. Ennek ellenére a terméshozam viszonylag jó volt. Különösen a bzdochyaknak ízlettek, akiknek a legjobban ízlettek, nem tudom, miért.
Tesztelőnk legnagyobb bukása a Money maker volt, amitől a vélemények alapján a legtöbbet vártuk. Teljesen ezt a fajtát támadta meg egy hernyó (a többi fajtát nem érintette). A paradicsomok héja nagyon kemény volt, minden egyes gyümölcsön felrepedt, és a gyümölcsnek furcsa utóíze volt.
A mi benyomásaink: több győztes, több vesztes
A válasz arra, hogy létezik-e még a legjobb paradicsom, nem olyan egyszerű, mint gondoltuk. És lehet, hogy csak idealizáltuk az ízt, mert gyerekkorunkban még a csokoládé is jobban ízlett, mint most. Akárhogy is, nálunk, tesztelőknél győztesek:
- Latah - mert minél hamarabb megehetjük őket,
- f1 start - mert ezeknek volt a legjobb az íze,
- Tastier - mert a minőség : íz : termés aránya ennél a fajtánál volt a legjobb.
- Wild Tomato - mert különösen ízletes volt a gyerekek számára,
- San Marzano - mert szeretjük a paradicsomlevet és a lecsót,
- a Beibino pedig azért, mert még késő ősszel is bőségesen ellát minket gyümölccsel.
Mi a helyzet veletek? Írjátok meg nekünk a Facebookon, hogy nektek melyik fajtával voltak jó tapasztalataitok.