Charcuterie őszibarackon
A betegség jellemzői
a fakórothadást a kertészek elsősorban a szilvafák veszélyes vírusos megbetegedéseként ismerik. Azonban a sárgabarack, az őszibarack, a mandula, a kökény, a kökény, a meggy, a mahaleb és a myrobalan is gazdanövény.a sárgabarack levelein a rühatka sárgászöld vagy halványzöld mintázat, csíkok, gyűrűk vagy foltok formájában jelenik meg, amelyek a vegetációs időszak első felében a legszembetűnőbbek. A sárgabarack gyümölcsének felületén röviddel az érés előtt a varasodás tünetei figyelhetők meg. Viszonylag nagy fehéres mintákat és gyűrűket mutatnak. Néha a gyümölcs ezeken a foltokon kissé deformálódik. A súlyosan fertőzött gyümölcsök húsa rostos, nem túl lédús és íze ízetlen. A sárgabarack magján a rühatka nagyon jellemzően fehéres gyűrűk, mintázatok és foltok formájában jelenik meg, amelyek még száradás után is megmaradnak a magon. Az őszibarack levelein ritkábban jelentkeznek a varasodás tünetei, amelyek az erek sárgulásában és a levélnyél deformációjában nyilvánulnak meg. Az őszibarack termésén a tünetek hasonlóak a sárgabarack skarlátjának tüneteihez, azzal a különbséggel, hogy az őszibarack finom szőrösödése miatt kevésbé feltűnőek, és a gyümölcs érésével fokozatosan eltűnnek. a rühatka mind szaporítóanyag (szemek, oltványok, kiásások), mind rovarok által terjed. A vírus fő vektorai a csonthéjas gyümölcsöket károsító különféle levéltetűfajok.
Védekezési lehetőségek
Egészséges szaporítóanyag használata és a vírust a beteg fákról a környező egészséges fákra átvivő levéltetvek irtása. A levéltetveket tavasszal a csonthéjas gyümölcsfák tavaszi permetezésével kell elpusztítani. A beteg fákat saját érdekünkben minél hamarabb el kell pusztítani, mivel azok állandó fertőzési forrást jelentenek a környező, még egészséges csonthéjas gyümölcsfák számára.