Botrytis (szürkerothadás) a szamócán
A betegség jellemzői
A botrytis cinerea a szamóca legsúlyosabb betegsége, mivel a szüret idején rontja a gyümölcsöt. A fertőzött gyümölcsöket vastag, szürke, porszerű gombabevonat borítja. Esős években, intenzíven öntözött, sűrű és árnyékos állományokban súlyosabb a betegség. A botrítisz előfordulása szempontjából a fajtaérzékenység is fontos szerepet játszik. A legérzékenyebbek közé tartozik a jól ismert és népszerű Senga Sengana.
Védelmi lehetőségek
A szamóca botritisz elleni védelme elsősorban agrotechnikai intézkedésekből (ritkás lugasok, napos fekvés, a csörgőkígyók vízzel való öntözése, kevésbé fogékony fajták termesztése) és a veszélyeztetett állományok megelőző permetezéséből áll. Az első permetezést a szamóca virágzásának kezdetén, a másodikat egy héttel később kell elvégezni. Különösen csapadékos májusi időben a szamócát továbbra is lehet kezelni olyan készítményekkel, amelyekre napokig tartó várakozási időt írnak elő. Kisebb területeken a gyümölcsöket fakaparókkal lehet aláfektetni, hogy azok ne érintkezzenek a nedves talajjal.