Káposzta virágcserép
A kártevő jellemzői
A káposztalepke (Delia brassicae) a káposztafélék egyik legfontosabb kártevője. Szürkésbarna, kb. 6 mm nagyságú légy, amelynek fehéres, lábatlan lárvái a különböző káposztás zöldségfélék gyökerét rágcsálják. A fertőzött növények növekedése lelassul, később megsárgulnak, elhervadnak és elpusztulnak, és könnyen kihúzhatók a talajból. A káposztafélék mellett a retekgumókba is befúrják magukat, amelyek ilyenkor ehetetlenek. A káposztalevélfűnek évente 2-3 nemzedéke van. A tavaszi nemzedék áprilisban és májusban, a nyári nemzedék június végén és júliusban, az őszi nemzedék pedig szeptemberben és októberben rajzik. A nőstények kis csoportokban rakják le tojásaikat a fiatal ebihalak gyökérnyakára. A kikelt lárvák a talajba kúsznak, és először a finom gyökereket fogyasztják el, később pedig a gumókba fúródnak, amelyeket teljesen átfúrnak.
Védekezési lehetőségek
A káposztalepke alattomos és titokzatos életmódja miatt a fiatal növényeket védenünk kell ellene. A palántákból nevelt káposztarepcét két héttel az ültetés után egy megfelelő készítménnyel kezeljük átitatás formájában, növényenként kb. 100 ml elkészített oldatot öntve rá. A közvetlen vetésből termesztett ganajtúró répát a vetéskor a sorokba kijuttatott szemcsés készítményekkel kezelhetjük (1 gramm/konvencionális sorméterenként), vagy két héttel a kelés után erős permetezésként a megfelelő készítményekkel a megadott koncentrációban.