A paprika termésének száraz foltosodása
A betegség jellemzői
A paprikagyümölcsök száraz foltossága szabálytalan, különböző méretű, halványbarna foltokban nyilvánul meg, amelyek mindig a gyümölcs csúcsához közel helyezkednek el. Később ezek a foltok pergamenszerűen elvékonyodnak vagy nedves rothadássá alakulnak (különösen a gyorsan rothadó növényeknél). Gyakran gombás bevonat is megjelenik rajtuk, ezért sok termesztő úgy véli, hogy a betegség gombás eredetű, és keresi a módját annak, hogy vegyszeresen megvédje az érintett növényeket. A paprikagyümölcsök szárazfoltossága azonban fiziológiai eredetű, és általában a nem megfelelő növekedés okozza.nem okozhatja a rosszabb tápanyagellátás, a nedvesség hiánya a gyümölcs intenzív növekedésének időszakában, és különösen a fajtaérzékenység (a vékonyabb héjú sárga fajták fogékonyabbak). A betegség elsősorban a nitrogénnel és káliummal erősen trágyázott talajokon fordul elő. Ezek a tápanyagok gátolják a kalcium felvételét, amely, bár nem hiányzik a talajból, hozzáférhetetlenné válik a növények számára.
Konzerválási lehetőségek
Ellenálló fajták termesztése, harmonikus táplálás, a növények öntözése a száraz időszakokban és a veszélyeztetett állományok 7-10 napos időközönként történő ismételt permetezése magasabb kalciumtartalmú lombtrágyával.