A szőlő fehér rothadása
A betegség jellemzői
A szőlő fertőződhet, különösen az érés kezdetétől. A fehér fajták fertőzött bogyói tejes vagy világosbarna színűvé válnak, rothadnak és általában gyorsan elszáradnak. A fertőzött szőlőre jellemző az ecetes szag, amelyet az ecetes baktériumok és élesztők túlszaporodása és tevékenysége okoz. A fertőzés elsősorban meleg (optimális 25-30 °C) és párás időben fordul elő. Nagyobb mértékű fertőzésre különösen akkor lehet számítani, ha a bogyók tömegesen sérülnek, majd meleg és párás időjárás (jégverés, a borítóféreg nagymértékű előfordulása) következik be.
Kémiai védelem
Kockázatos körülmények között (megfelelő időjárás, szőlőkárosodás) a fokozottan fogékony fajták veszélyeztetett állományait a lágyulás kezdetén, esetleg később, vagy a tömeges károsodást követően (a jégesőt követő 24 órán belül) kell kezelni. Ezek az időpontok lényegében megegyeznek a szürkerothadás elleni kezelés időpontjával.