+421 915 420 295 +421 915 420 295 | H - P 9:00 - 16:00
Facebook Twitter Youtube Instagram
Olcsó spray-k - webáruház
0
Kosár
Košík
0 Ft

Menu

A szőlő fehér rothadása

Betegségek és kártevők katalógusa » Vinic » A szőlő fehér rothadása
A szőlő fehér rothadásaA szőlő fehér rothadása

A betegség jellemzői

A szőlő fertőződhet, különösen az érés kezdetétől. A fehér fajták fertőzött bogyói tejes vagy világosbarna színűvé válnak, rothadnak és általában gyorsan elszáradnak. A fertőzött szőlőre jellemző az ecetes szag, amelyet az ecetes baktériumok és élesztők túlszaporodása és tevékenysége okoz. A fertőzés elsősorban meleg (optimális 25-30 °C) és párás időben fordul elő. Nagyobb mértékű fertőzésre különösen akkor lehet számítani, ha a bogyók tömegesen sérülnek, majd meleg és párás időjárás (jégverés, a borítóféreg nagymértékű előfordulása) következik be.

Kémiai védelem

Kockázatos körülmények között (megfelelő időjárás, szőlőkárosodás) a fokozottan fogékony fajták veszélyeztetett állományait a lágyulás kezdetén, esetleg később, vagy a tömeges károsodást követően (a jégesőt követő 24 órán belül) kell kezelni. Ezek az időpontok lényegében megegyeznek a szürkerothadás elleni kezelés időpontjával.

Ajánlott készítmények