Az alma húsának barnulása
A betegség jellemzői
Az almahús barnulása fiziológiai betegség, és gyakrabban fordul elő, ha a meleg és száraz nyár után szeptemberben nagy mennyiségű csapadék esik. A megnövekedett vízfelvétel miatt a gyümölcs gyorsan megduzzad, de a gyümölcshús vékonyabb, ezért idő előtt érik, és a gyümölcshús megbarnul. A betakarításkor és a korai tároláskor uralkodó magas hőmérséklet szintén elősegíti a betegség kialakulását. Az Ontario és a Jonathan fajtákat érinti leginkább a gyümölcshús barnulása.
Védelmi lehetőségek
A növények rendszeres öntözése a száraz időszakban, korai betakarítás és az alma alacsony hőmérsékleten történő tárolása. Mivel a nagy gyümölcsöket jobban érinti a gyümölcshús barnulása, ezért azokat lehetőleg el kell fogyasztani vagy fel kell dolgozni.