A kelő növények lehullása
A betegség jellemzői
A kelő növények hullása gyakori hibaforrás a különböző zöldségfélék, de a dísznövények előnevelésében is. Bár több mikroorganizmus is részt vesz benne, összetett betegségről van szó. Előfordulását nagymértékben befolyásolják a termesztők által a kelő növények számára biztosítani tudott termesztési körülmények, különösen a következők a házi körülmények, amelyek ténylegesen támogatják vagy éppen ellenkezőleg, gyengítik a kelő növények életképességét és ellenálló képességét. A fiatal zöldség- vagy virágpalánták sikeres termesztésének alapfeltétele a lehető legjobb körülmények biztosítása.amelyek közül a legfontosabbak a fény, a hőmérséklet és a víz, illetve ezek egymással való egyensúlya. Ennek is a különböző zöldség- és virágfajták igényei alapján kell történnie. Mindenesetre igyekezzünk a vetéseket a lakás legvilágosabb pontjaira helyezni, és szabályozzuk a szobahőmérsékletet, hogy a növények ne húzódjanak ki a kevés fényben. A vízzel is gondosan kell bánni. Rendszeresen ellenőrizze a talaj nedvességét, és ne hagyja, hogy teljesen kiszáradjon, de ne is legyen túl nedves. Itt kell megemlíteni a vetőtartályok vízelvezetésének szükségességét is, hogy a talaj kellően szellős legyen. A vetéshez mindig friss, tápanyagban nem túl gazdag földet kell használni, mivel a fiatal növényeknek nincs szükségük sok tápanyagra. Ezzel szemben a talaj szikesedése (túltrágyázása) a gyökerek károsodását eredményezheti, amelyeken keresztül a talaj mikroorganizmusai könnyen behatolhatnak a fiatal növényekbe. A vetett zöldségeket és virágokat a teljes körű ápolás mellett a vetés után Previcur 607 SL-vel megelőzően is lehet kezelni. Az oldatból 1 m2-re 2-5 liternyit kell kijuttatni. A kép szerzője (F. D. Richards és Scot Nelson, www.flickr.com)